Lazar Novkov

Diplomirani muzičar, kompozitor, aranžer, izvođač na harmonici i klaviru.

Završio je srednju glazbenu školu „Isidor Bajić“ na instrumentalnom odsjeku za harmoniku, a zatim i Akademiju umjetnosti u Novom Sadu, odsjek muzička pedagogija.

Još kao srednjoškolac stvara svoje prve kompozicije kada okuplja i prve muzičke sastave. Muzicira u ansamblima koji su njegovali eksperimentalnu muziku, crossover, world music, funk, rege, postjazz… Zabilježio je veliki broj javnih nastupa i ostvario suradnju s brojnim grupama (Frame Orchestra, Killo Killo Banda, Milena Jančurić Kvintet, Drum’n’Zez, Milaćopezo, Akšani Project, Šinobusi, Plavi somot, Frajle, Yeuns…) kao i rad na mnogobrojnim studijskim albumima.

Kompozira glazbu za predstave: „Antigona“ (Akademija umetnosti 1999.), „Bombardovali smo New Hejven“ (Pozorište mladih 2002.), „Ožalošćena porodica“ (Narodno pozorište Subotica 2007.).

Kompozirao je muziku za nekoliko multimedijalnih projekata (performans „A posledice?“ – Centar za Traumu 2003., muzika za podvodni film „Homeland“ 2010., četiri Video Art rada na osobnu autorsku muziku 2012. – 2016.). Prisustvovao je u izvođenju gčazbe u nekoliko predstava Srpskog narodnog pozorišta: „Ivanov“, „Brod za lutke“ u kojoj surađuje s autorom Darkom Rundekom. Također surađuje i s umjetnikom Borisom Kovačem (glazba za film „Beli, beli svet“, predstava „Zojkin stan“, serija „Vere i Zavere“- RTV).

Od 2002. do 2005. godine radi kao glazbeni urednik na televiziji Novi Sad, a od 2006. do 2012. predaje solfeggio u glazbenoj školi Josip Slavenski. Tada ostvaruje dragocjeno iskustvo u radu s djecom kao i rad na mnogobrojnim glazbenim aranžmanima za djecu.

Tijekom 2016. godine radi na albumu dječijih pjesama pod nazivom „Košnica prijateljstva“ kao autor glazbe, aranžer i instrumentalist.

Krajem 2010. godine osniva akustični ansambl Frame Orchestra koji izvodi autorsku muziku Lazara Novkova. S Frame Orchestrom je snimio i izdao dva albuma („Godina“ 2011., „Priča“ 2016.).