Nikolina Manojlović Vračar

Rođena je 1976. Godine u Zagrebu, gdje je 2001. godine diplomirala slikarstvo u klasi prof, A. Rašića, na nastavničkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti. Članica je HDLU-a i HZSU-a i HDKDM. Status samostalne multimedijalne umjetnice stekla je izlažući samostalno i sudjelujući na skupnim izložbama, baveći se land-artom, urbanim intervencijama i performance-ima.

S rođenjem djece (njih troje), autorica se sve više okreće radu s djecom i za djecu. Od 2006. piše scenarije i vodi emisiju Ninin kutak, u sklopu programa za djecu i mlade pri HRT-u. Autorska zbirka pjesama Kako misli jure jednog malog Jure, uvrštena je 2018. u popis lektire prema eksperimentalnom kurikulumu. 2013. ilustrira slikovnicu Dr. Crveni Nos, autorice Jelene Pervan, a 2015. zbirku pjesmica za djecu Arka od slova, Aljoše Vukovića. Ilustrirana zbirka pjesama Što sve, pisana uz potporu Ministarstva kulture, uvrštena je u najljepše knjige tiskane u RH u 2018. i dobitnica je pohvale Grigor Vitez. Kao voditeljica, Nikolina sudjeluje na književnim susretima za djecu (suradnja s festivalom Pazi knjiga!, organizacijom Knjiga u centru, nakladom Mala zvona…). Voditeljica je umjetničke organizacije Artomobil koja je uvrštena u očevidnik kazališta pri Ministarstvu kulture. Surađuje i s drugim kazalištima oblikujući scenografije i rekvizite (lutkarsko kazalište Za bregom, Teatar Puna kuća).

Nikolina Manojlović Vračar autorica je mnogih zidnih mozaika i murala, izvedenih na javnim i privatnim površinama. Zadnjih desetak godina u sve projekte izrade velikih zidnih mozaika nastoji uključiti i lokalnu zajednicu ili neku drugi skupinu korisnika javnog prostora.