Rosie Kugli

Rozina (Rosie) Kugli rođena je u Zagrebu 22. 01. 1970. godine, po struci diplomirana pravnica, samohrana majka dvoje djece, koja piše i za djecu i za odrasle.

Počela je s knjigama o životu istaknutih hrvatskih sportaša:

TAKO MALA, A TAKO VELIKA (Iva Majoli),

SNJEŽNA KRALJEVNA (Janica Kostelić),

ZOV DUBINE (Kristijan- Kike Curavić)

PRIČA O POBJEDI (Gordan Kožulj.)

U suradnji sa akademskom slikaricom Anom Barbić-Katičić, nastala je slikovnica TAJNA KRAPINSKE ŠPILJE. koja je zanimljiv  i edukativan vodič kroz Muzej krapinskih neandertalaca.

 

Najoriginalniji ciklus knjiga Rosie Kugli svakako su knjige za mlade(NISAM TI REKLA…, HOD PO RUBU, DVIJE CRTE PLAVO) u kojima autorica piše i progovara o temama u kojima se otkriva problematika mladihpoput nasilja, droge, alkohola, maloljetničke trudnoće, gubitak ideala, morala i obiteljskih vrijednosti. Riječ je o romanima  koji zbog snažne poruke dajuvažan doprinos društvu ne samo da seukaže na važnost tema koje se počesto guraju pod tepih, već da se slomeprepreke predrasuda i straha.

NISAM TI REKLA – Roman je nagrađen prestižnom nagradom GRIGOR VITEZ,proglašen hrvatskom inačicom knjige “Mi djeca s kolodvora ZOO” i u nepunih godinu dana, doživio  drugo izdanje. Knjiga je predstavljenana brojnim književnim susretimau osnovnim i srednjim školama, a na temu ovisnosti organizirane su mnoge javno zdravstvene tribine, debate, stručni skupovi kao i kongres s temom MLADI I OVISNOST, NOVE I STARE OVISNOSTI. Knjigu podržavaju najznačajniji hrvatski alkoholozi, ali i mnogi drugi stručnjaci kao što su pedagozi, profesori, knjižničari i dr. Prema preporuci Gradskog ureda za zdravstvo i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo knjiga Nisam ti rekla…, vrijedni je doprinos u preventivnom radu s učenicima. Knjiga je ujedno i jedna je od provedbenih aktivnosti u okviru Akcijskog plana suzbijanja štetne uporabe alkohola u gradu Zagrebu i Akcijskog plana grada Zagreba za prevenciju i suzbijanje zlouporabe droga te drugih oblika ovisnosti. U alkohološkom glasniku predstavljen je osvrt na važnost djela.

HOD PO RUBU – nositelj je javnozdravstvene  kampanje «Nije cool biti bully» s nakanom podizanja svijesti o rizičnim i zaštitnim čimbenicima u prevenciji vršnjačkog nasilja. Knjiga je nastala u suradnji s novinarkom  Marijanom Pleše upravo s ciljem da se mladima poučnim, ali i zanimljivim štivom približi tematika vršnjačkog nasilja.Knjigu su predstavili i preporučili predsjednica Odjela za mladež zagrebačkog Županijskog suda Lana Petö Kujundžić, saborski zastupnik i potpredsjednik saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Ivan Ćelić, voditeljica Odjela za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Danijela Štimac, Gradski ured za zdravstvo i mnogi drugi.

Knjige NISAM TI REKLA…  i HOD PO RUBUsluže i kao alat u edukaciji koordinatora školskih preventivnih programa o vršnjačkom nasilju u okviru projekta ‘Nije cool biti bully’.

DVIJE CRTEPLAVO – nakon droge, alkohola i nasilja, treća knjiga o problemima tinejđera, DVIJE CRTE PLAVO progovara o maloljetničkoj trudnoći sa naglaskom na važnost spolno odgovornog ponašanja mladih.

Dramski tekst DVIJE CRTE PLAVO imat će svoju praizvedbu 28. rujna 2018. u koprodukciji teatra Puna kuća, Teatra Exit i Gradskog kazališta Sisak.

Prepoznatljiva  postaje i po svojim urbanim romanima; TAJNA PRIJATELJICE NOĆI, GLUMICA NJEGOVA ŽIVOTA, LJUBAVNICA, INDIJANSKO LJETO, KEKS I GLAD, KAKO PREŽIVJETI BOŽIĆ

Romane objavljuje  u ženskim časopisima, a kolumne na portalu ŽENSKA POSLA. Osim ljubavnih, piše  i “antiljubavne“ romane. Antiljubić, MODERNA BAJKA, postao je  sinonim romana neočekivanog i drugačijeg happy enda.

NAGRADE

Dobitnica književne nagrade STJEPKO TEŽAK za najbolju kratku ljubavnu priču „Moje drago serce“. Priča Kad ti život donese limune, ti zatraži tekilu i sol pobijedila je na nagradnom natječaju između 800 pristiglih priča iz svih krajeva svijeta.

Priča Samo svoja pobjedila je na nagradnom natječaju koji je organizirao „Algoritam“ i „Grazija“, a na temu suvremene žene u suvremenom svijetu.

Posebno ponosna na nagradu GRIGOR VITEZ za najbolji književni tekst za mladež u 2015. za roman NISAM TI REKLA…